Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всего ответов: 117

влажность:

давление:

ветер:

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Національна дитяча гаряча лінія

Головна » 2016 » Листопад » 14 » Мужай, прекрасне наше слово…
09:27
Мужай, прекрасне наше слово…

Як довго ждали ми… Уклін чолом народу,
Що рідну мову нам зберіг.
Зберіг в таку страшну негоду,
Коли він сам стоять не міг.
О. Олесь

Рідне слово є важливим засобом виховання людини. Кожен повинен прагнути до того, аби його мова стала досконалою, зрозумілою всім. Тобто він має оволодіти культурою мови. А це завдання можна реалізувати лише тоді, коли засвоїш основи мовної нормативності, навчишся користуватися багатством лексичних та стилістичних засобів мови, зможеш висловлювати думку логічно, ясно, доречно, доступно, виразно, багато, різноманітно, естетично. І щоб ці настанови стали реальними для кожного, ми заохотили наших учнів і всіх бажаючих писати кожного року радіодиктант національної єдності. Для реалізації цієї мети також була спрямована тематична класна година «Українське мовлення» (07.11.2016), впродовж якої учні спілкувалися українською в парах, групах, виправляючи помилки один одного. Свої знання української мови випробували 9 листопада, в День української писемності і мови, не тільки учні, а й викладачі (Маркевич О.Л., Ахтирська Г.М., Зубашенко Л.О.). Хоч і не було серед учасників ні переможених, ні переможців, за умовами радіодиктанту, але кожен із учасників зрозумів, що треба вдосконалювати свої знання української мови.

Українська є мовою єднання. Під таким гаслом проходив Тиждень української мови і літератури (07.11.2016 – 11.11.2016) у ДНЗ «Мелітопольське ВПУ».

Найбільше, найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу,  його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почуття.
Мово! Мудра Берегине, що не давала погаснути зеленому вогнищу роду нашого і тримала народ на небесному олімпі волелюбності, слави і гордого духа.

Основою держави є її мова. Державною мовою України вважається українська. Саме рідній українській мові були присвячені виховні заходи Тижня української мови і літератури. Тиждень був насичений різноплановими виховними заходами, які відзначились у цьому навчальному році масовою кількістю учасників.

8 листопада (другий день Тижня) було організовано конкурс газет, малюнків, розгадування ребусів, кросвордів з української тематики. Переможцями в цьому конкурсі стали групи другого (гр. 27) та третього (гр. 37) курсу, які представили по декілька газет з цікавим матеріалом. Наприклад, Олійник Олена яскраво намалювала фрагмент української колядки, а Румянцева Юля присвятила свій ребус творчості Т.Г. Шевченка, де дуже майстерно зашифрувала назви поем Кобзаря.

Дійсно, святом стало проведення І етапу ХVІІ Міжнародного конкурсу з української мови ім.. П. Яцика (10.11.2016), який почався урочистою училищною лінійкою, де учні почули інформацію про українського мецената Петра Яцика, прозвучали вірші, присвячені Україні, рідній мові у виконанні учнів різних національностей. Бекірова Сусанна декламувала татарською, Войтенко Ксенія прочитала поезію В. Сосюри «Любіть Україну» англійською, а Костинська Антоніна познайомила присутніх із власними віршами.
І нарешті знавці української мови виконували тестові завдання протягом трьох годин. За результатами конкурсу найвищі бали отримали: 
І курс – Рудакова Каріна   (30 балів)
ІІ курс – Кисільова Валерія   (32 бали)
ІІІ курс – Сановська Юлія     (37 балів).

Учениця ІІІ курсу Сановська Ю., яка набрала найбільшу кількість балів, виборола право представляти училище у ІІ етапі XVII Міжнародного конкурсу з української мови ім.. Петра Яцика.
Тиждень української мови і літератури довів, що українська мова є паролем єднання. Підсумки Тижня було оголошено на традиційній училищній лінійці. 


Зубашенко Л.О.
Викладач української 
мови та літератури 
ДНЗ «Мелітопольське ВПУ» 

           

Переглядів: 423 | Додав: Sea | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Останні новини та оголошення


Національна дитяча гаряча лінія